Ohjeita pianon siirtoon

Emme suosittele pianon suojaamista siirron ajaksi.

Mahdolliset pakkausmateriaalit tai kangassuojat vaikeuttavat raskaan soittimen siirtämistä ja lisäävät tapaturmariskiä. Automme sisätilat on räätälöity pianojen ja flyygeleiden kuljetusta varten.

Tärkeintä turvallisessa pianon siirrossa on kuljetusväylien avaaminen ja irtaimen tavaran siirtäminen pois kantoreitiltä. 

Pianon päältä tulisi ennen siirtoa poistaa kaikki irtaimisto. Pianon päällä ei tulisi itse asiassa säilyttää mitään muuta kuin kevyttä nuottipinoa. Erityisesti tulee varoa kukkamaljakoita, kahvikuppeja ja muita nesteitä sisältäviä astioita.

Miksi kannattaa käyttää ammattilaista

Pianon siirtoon tarvitaan inhimillistä fyysistä voimaa, tarkkuutta ja huolellisuutta. Massiivisen ja todella painavan esineen liikuttelu kodeissa aiheuttaa helposti ikäviä vahinkoja ahtaissa sisätiloissa.

Seinien naarmuuntuminen, kulmien murtuminen, horjahtelu tai kalusteille koituvat vahingot tulevat helposi kalliiksi.

Suurinta huolta tulisi pitää omasta terveydestä. Vaikeat nostoasennot vahingoittavat kehon tukirakenteita, kuten selkää, lihaksia ja niveliä. Kokematon pianon siirtäjä voi joutua maksamaan kohtuutonta hintaa ponnistuksistaan. Ammattilaisen käyttäminen pianon siirtoon ei ole kallista.

Miksi piano on niin painava

Pianossa on noin 240 kieltä, jotka on valmistettu lämpökäsitellystä hiilipitoisesta teräksestä, jotta ne kestävät suurta jännitysvoimaa. Kielet ovat kiinni molemmista päistään valurautaisessa kehyksessä, joka kestää kielten aiheuttaman suuren jännitysvoiman. Tämä valtava rautakehys muodostaa usein yli puolet pianon kokonaispainosta.

Nykyisin suurissa konserttiflyygeleissä valurautaiset kehykset valmistetaan kestämään noin 260 kN (noin 26 tonnia) jännitysvoimaa. Kaikkien kielten yhteenlaskettu jännitysvoima voi kyseisissä konserttiflyygeleissä olla 210 kN.

Useimmiten bassoalueella koskettimelle käytetään yhtä kieltä, keskialueella on käytössä kaksi kieltä ja diskanttialueella yhdelle koskettimelle on käytössä jopa kolme kieltä. Kehyksen tulee kestää kaikki tämä jännitys mahdollisimman muuttumattomana. Muutoin soitinta olisi mahdotonta virittää.

Onko piano lähdossä kauas?

Jos piano jatkaa matkaansa rahtina, kerro siitä meille etukäteen. Me osaamme pakata soittimesi niin, että se voi lähteä turvallisesti pitkällekin matkalle. Piano sietää varsin hyvin lyhytaikaisia lämpotilan ja kosteuden vaihteluita, mutta perillä sen virittäminen on todennäköisesti jälleen tarpeen.