PIANON HOITO

Piano kannatta virittää joka vuosi

Mitä tasaisempi ilman kosteus ja lämpötila ovat, sen parempi sen on pianolle. Suomalaisissa olosuhteissa ilman kosteusvaihtelut ovat suuret, eikä piano saisi olla lähellä lämmityslaitteita, pattereita tai takkaa. Jos pianon sijainti on lähellä ulkoseinää, väliin pitää jättää ilmaa tuollainen nyrkin mentävä rako.

Kaikupohja on pianon kosteusvaihteluille herkin osa, valtava resonoiva puulevy, joka saattaa esimerkiksi haljeta. Myös suoraa auringonvaloa on vältettävä ja varsinkin kaikupohjalle se on erityisen huono.

Huollot ja viritys

Pianoa tulisi virittää vähintään kerran vuodessa ja ensimmäisenä kahdesti. Jokainen uusi piano sopeutuu noin viisi vuotta, kunnes se vakautuu omaan normaaliinsa. Kielet pianossa venyvät, huovat painuvat ja osat ikäänkuin hakevat paikkaansa. Uuden pianon koneistoruuvit tulisikin kiristää viimeistään toisena talvena ja samalla tarkistaa säädöt.

Hyvä mekaniikka antaa hyvän soittotuntuman, jonka vuoksi virittäjä voi säätää myös koneistoa kielten lisäksi. Pystypianon koneisto on vielä hieman monimutkaisempi kuin flyygelin ja materiaalit ovat molemmissa puuta, verkaa, nahkaa ja metallia. Luonnon materiaaleissa eläminen on osa soittimen elinkaarta ja huollon tarve vaihtelee olosuhteista ja käytön määrästä riippuen todella paljon.

Vinkkejä

Erityisesti jos pianosi on arvosoitin, suosittelemme kosteuttajaa. Se pitää pianon sisäilman suhteellisen kosteuden vakiona. Tästä on merkittävä hyöty pianolle. Pianon vire pysyy parempana, soittimen ääni pysyy tasaisempana ja koneistosäädöt pysyvät vakaampana. Myös soittimen äänipohjan halkeamisriski pienenee merkittävästi. 

Suomalaisessa ilmastossa, jossa vuodenaikojen vaihtelu näkyy voimakkaasti, myös ilman suhteellinen kosteus vaihtelee todella paljon. Talvella on kuivempaa kuin kesällä ja vaihtelu pyrkii vääntämään pianon rakenteita. Vire muuttuu ja kaikupohjaan syntyy jännityksiä.

Ihanteellinen kosteus voidaan luoda mikroilmastoksi pianon sisään kosteuttajalla, joka pitää sen noin 50% tuntumassa. Kosteuttajat eivät ole kovin edullisia, joten niiden käyttöä tulee harkita tapauskohtaisesti.

Lattian suojaaminen

Piano lepää tavallisesti metallisilla pyörillä, jotka painavat puiseen tai muuhun pehmeään lattiamateriaaliin jäljen, jos niiden alla ei ole mitään. Lattian suojaamista varten on saatavissa suojalautasia ja muita ratkaisuja, jotka pelastavat lattian tehokkaasti. Kerrostalossa naapurien hermoja voi säästää ääntä eristävillä ratkaisuilla, joita voi tiedustella soitinliikkeistä.